Емблематични за Бургас обектите на студиото са носители на награда Сграда на

...
Емблематични за Бургас обектите на студиото са носители на награда Сграда на
Коментари Харесай

„Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови – 33 години цвят и характер в архитектурата

Емблематични за Бургас обектите на студиото са носители на награда  " Сграда на годината "

Архитектурно бюро „ Декор Дизайн “ отпразнува 33 години от основаването си на изтънчен банкет на знаковата за компанията дата – 02.02.2024 година На празничното събитие, проведено в Бургас, участваха посетители от архитектурния и строителния отрасъл, държавната администрация, бизнеса, актьори, съдружници, сътрудници и другари.  Интересна част от вечерта бе прожекция на фрагменти от основаването на студиото и професионалните достижения до през днешния ден, скъпи и любопитни фотографии на Бургас, градското оформление и емблематичните му здания в последния близо половин век.

„ Думата, която най-добре разказва нашия колектив е последователност. Обръщаме се с признателност към всички, които са част от нашата 33-годишна история и към всички вас, които споделяте нашия професионален път през днешния ден! “, съобщи арх. Даниела Бурулянова от „ Декор Дизайн “.
 Арх. Даниела Бурулянова в кадър с тематичната празнична торта  Моменти от празничната вечер. Арх. Емил Бурулянов
Как стартира всичко?

Историята на едно от най-авторитетните архитектурни бюра в страната стартира през м. февруари на 1991 година, когато е записано като „ ДЕКОР-Б91 “, във времето се преименува на „ Декор Дизайн “, а в последния му вид, „ Декор Дизайн “ Архитекти Бурулянови, действа и до през днешния ден. То  е едно от най-дълго съществуващите архитектурни компании с непрекъсната история в страната.

През миналите повече от три десетилетия оставят дълготраен отпечатък за града със знакови публични здания - учебни заведения, детски градини, почивни станции, юношески пространства, обекти на пристанище и летище Бургас. В портфолиото на бюрото участва богат подбор от разнообразни по тип, мащаб и предопределение планове - многофамилни жилищни здания с обща повърхност над 150 000 m2, повече от 200 плана на еднофамилни жилищни и вилни здания в цялата  страна , редица ваканционни селища и комплекси.
 Експозиционен център „ Флора “, планиран от „ Декор Дизайн “ Бурулянови през 2015 година Една от най-емблематичните и посещавани здания в гр. Бургас
Архитектурно бюро „ Декор Дизайн “ Бурулянови са образец за развиването на актуалната българска архитектура, за предприемчивостта на проектантската мисъл, оприличават ги с присъщ реформаторски дух и автентичен почерк.

Значимостта от тяхната активност се потвърждава и с многото награди от национални и интернационалните състезания, а оценката, сложена от необятната аудитория през годините, потвърждава значимата им публичната роля и принос в интерес на града и хората.

Част от обектите на студиото, отличени с награди са:

Планетариум Бургас печели наградата „ Сграда на годината “ в категория „ Социална инфраструктура и просвета “ през 2023 година
 Планетариум Бургас, планиран от „ Декор Дизайн “ Архитекти Бурулянови, 2023 г.  „ Сграда на годината “, гала по награждаване, 2023 г.  Соларни дървета на Площад „ Тройката “ в гр. Бургас, премията е САБ Архитектон, 2016 г.
Експозиционен център „ Флора ” - Бургас, печели две награди в състезанието „ Сграда на годината “ през 2015 година - „ Сграда на годината за зелена архитектура “ и „ Награда на публиката “.

За построяването на неповторима среда и модерно архитектурно завещание , печелят Green Apple Awards - сребърна Европейска премия в категория INTERNATIONAL – EUROPE. Наградата е самопризнание за най-хубавата екологична процедура, отношение към зелената среда и иновативност, за постройката на Експозиционен център „ Флора “, Бургас през 2017 година

Заемат място в топ 50 от 1715 участника в Международния конкурс за Музей Гугенхайм Хелзинки и доста други състезания, пленери, архитектурни работилници.

 

„ Има две неща, с които се дефинираме. Винаги обичаме да работим в огромен и обединен екип, уважението и поддръжката в компликациите са доста значими за нас. Другото е, че макар другите по мащаб планове и смелите реализации, в никакъв случай няма да забравим дребната еднофамилна къща като вид обект, тъй като няма по-силно задоволство за нас от доволния клиент и щастливото семейство! “, показа арх. Емил Бурулянов.

Доказали своето професионално място в сферата, „ Декор Дизайн “ Архитекти Бурулянови взимат регулярно присъединяване в конгреси на Международния съюз на архитектите, провеждани годишно в целия свят. Към момента арх. Емил Бурулянов е Председател на Съюза на Архитектите на районното сдружение в Бургас. През годините е заемал високи управителни позиции на държавно равнище в бранш Архитектура.

Специално място в активността на Архитектурно бюро „ Декор Дизайн “ заема ангажираността им към децата, студентите и жителите от града и региона. Участват безплатно с помощ при планиране и събиране на средства за възпоменателни монументи в гр. Айтос и гр. Българово. Екипът на студиото включва през годините одобрени и опитни архитекти, млади амбициозни експерти и десетки студенти стажанти от Бургас, Варна, София, страни като Австрия, Англия и Русия, както и непрекъснат състав от инженерни специалности.

Вярват в младежите и в това, че човешкият капитал и вложенията в подрастващото потомство са фундаментите на бъдещето развиване на един град. Приели това за своя задача, дружно с сътрудници архитекти от Барселона, провеждат студентски работилници по комплицирано моделиране за млади гении в архитектурата. З а интервала 2011 - 2017 година образоват над 200 души на новаторски способи на дизайн , доста от които по-късно не престават като стажанти и във времето се потвърждават като сполучливи експерти.

Друга активност, която предизвикват и поддържат, е категорията „ Завърнали се младежи “ в класацията „ Бург на годината “. Тя има за цел да демонстрира и споделя за младежи от разнообразни сфери, завърнали се от страната и чужбина в родния град  Бургас и които работят за неговия разцвет.

Проектите в реализация на Архитектурно бюро „ Декор Дизайн “ Бурулянови  през днешния ден са смели и новаторски, свързани с пристанищата и с границата на градската тъкан с морето. Бъдещите им планове са ориентирани към реализацията на мечтаното развиване на Бургас в вярната посока, като съвременен, комфортен и жив европейски град с красиви публични здания, които да оставят трайно усещане и удивление.
 Колаж с част от осъществените обекти на „ Декор Дизайн “ Архитекти Бурулянови
„ Има доста красиви неща, които заслужават да се случат на нашия Бургас. Трябва постоянно да мислим за неговата вътрешна градска съгласуваност и външна обязаност със света. “ , споделя арх. Емил Бурулянов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР